Wednesday, July 31, 2013

Murgh Masala, Chicken Masala



When Tummy suggested Indian for lunch I said yes right away. As I wanted something light and fresh rather than the more intensely spiced variety, this dish that I tried making once a while back came to mind.

Murgh masala or chicken masala is is a refreshing change from those Indian restaurant staples such as butter chicken or tikka masala. It is a classy yet complex dish but fortunately it is dead easy to prepare, just make sure you serve it with plenty of steamed basmati rice or roti on the side.

I also made a couple of simple side dishes to accompany this new favourite of ours, do come back later in the week to find out what they are! Happy cooking and see you soon!



recipe adapted from The Food Of India
serves 4 as part of an Indian meal
you'll need;
1.5 kg of skinless chicken thighs
2 tsp of cumin powder
2 tsp of coriander powder
1.5 tsp garam masala
1/4 tsp of turmeric powder
2 onions, finely chopped
4 garlic cloves, chopped
5 cm knob of ginger, roughly chopped
2 very ripe tomatoes, chopped
3 tbs of ghee
5 cloves
8 cardamon pods
2 sprigs of curry leaves
5 cm piece of cinnamon stick
150 ml of thick natural yoghurt



Mix cumin, coriander, garam masala and turmeric in a bowl and rub it onto the chicken thighs.



Put half of the onion with the garlic, ginger and tomatoes in a food processor and blend till smooth.



Aromatics for the dish.



In a large pot, saute the remaining onion with ghee, add in the cloves, cardamom, cinnamon and curry leaves and fry until the onion is golden brown.



Add the tomato and onion paste and stir for 5 minutes, season to taste with some good sea salt.



Add the spiced chicken, stir in the yoghurt and bring to the boil.


Reduce the heat, cover and simmer for 40 minutes or until the oil separates from the sauce. Stirring from time to time to prevent chicken from sticking to the pot. If the sauce is too watery, remove the chicken from the pot and simmer until the sauce thicken, return chicken to the sauce. Check for seasonings.


Serve as part of an Indian meal.

19 comments:

  1. Glad you are back! I tried the braised chicken mushroom (minus the cooking wine), and the result is so GOOD! Thank you for sharing. pls post more..
    xoxo,
    KL

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3.  เว็บไซด์ยอดนิยมอันดับหนึ่งของประเทศไทย มีกีฬาหลากหลายชนิดให้ร่วมสนุก เช่น  ฟุตบอล เทนนิส บาสเกตบอล ชกมวย เบสบอล เป็นต้น ร่วมลุ้นร่วมสนุกได้ทุกวัน เพียงเข้าไปที่
    จีคลับ
    จีคลับ

    ReplyDelete
  4. VERY GOOD POST FOR ME.thanks very much ไฮโล

    ReplyDelete
  5. ฟิลเลอร์คืออะไร?
    สารเติมเต็มผิวหรือที่เรียกทางการแพทย์ว่า เดอร์มอล ฟิลเลอร์ คือ สารไฮยารูโรนิก แอชิด หรือ HA เป็นสารที่รับรองมาตรฐานความปลอดภัยทั่วโลกแล้ว เป็นสารสกัดจากธรรมชาติที่มีองค์ประกอบของคลอลาเจน มีโครงสร้างประกอบกันเป็นร่างแหด้วยวิธีการทางเคมี ซึ่งมีอยู่แล้วในเซลล์ผิว มีความปลอดภัยสูง
    ฉีดฟิลเลอร์
    ฉีดฟิลเลอร์ใต้ตา
    ฉีดฟิลเลอร์ร่องแก้ม
    ฉีดฟิลเลอร์คาง

    ReplyDelete
  6. ร้อยไหม
    ร้อยไหมปรับรูปหน้า ปรับรูปหน้าที่ไหไนดี ร้อยไหมที่ไหนดี? กังนัมคลินิกคือคำตอบไม่ว่าจะเป็น ร้อยไหมหน้าเรียว เป็นวีไลน์แบบเกาหลีด้วยไหมก้างปลา ให้คุณสวยแบบเกาหลี ลดอายุ หน้าเด็ก ไม่เจ็บ ไม่ช้ำ ไม่บวม หน้าเป็นวีเชฟ ลดเหนียง เหนียงกระชับสมใจ
    ร้อยไหม ปรับรูปหน้า
    ร้อยไหม pantip
    ร้อยไหม กังนัม

    ReplyDelete

Please leave a note. I love to know what you think!

press me

3 hungry tummies

My photo
melbourne, victoria, Australia

linkwithin